Home / Vendég Cikkek / Egri László: Patrióta – könyvajánló

Egri László: Patrióta – könyvajánló


2018 márciusában jelent Egri László költő és író legújabb regénye, a Patrióta.
A történelmi regény 1849-be és az azt követő néhány évbe repíti el olvasóit.

Jól összegzi a mű fülszövege, hogy milyen könyvre is lehet számítani: Petőfi (Petrovics) Sándor (1823-1849) 19.századi irodalmunk kiemelkedő, ikonikus alakja. Művészeti jelentősége mellett életének kalandossága is az érdeklődés középpontjába állította. Kevés olyan ember volt a világtörténelemben, akinek sem születésének, sem halálának körülményeivel kapcsolatban nem mondhatunk semmi biztosat. Petőfi Sándor 1849-ben, mindösszesen 26 évesen tűnt el a segesvári ütközet véres forgatagában. 26 évesen komplex irodalmi életművet és egy gyászoló családot hagyott hagyatékul.
Nehéz sors jutott neki rövid élete folyamán. A 21.században is számos találgatás látott már napvilágot Petőfi rejtélyes eltűnésével kapcsolatban. Jelen regény a fikció szellemével kézen fogva próbál válaszokat adni arra, mi is történhetett Petőfi Sándorral 1849 után.

A mű bővelkedik a szépirodalmi leírásokban, így néhol egészen aprólékosan ismerhetőek meg a táj elemei.
Az írás tele van testi-lelki szenvedésekkel, megpróbáltatások egészen komoly garmadája kap fontos szerepet. Ezek a gondok jelentős történetformáló erővel bírnak, gyakran egy-egy fordulópontot jelentenek a történet alakulása szempontjából. A harci jelenetek kifejezetten jól kidolgozottak, kitűnik belőlük a szerző történész vénája. Kellően véresek, de nem túlzóan mesebeliek. A főhős több alkalommal lebeg a halál sötét torkában, gyakran csak nüanszokon múlik az életben maradása, ami abban a korban autentikusnak tűnik. A regény történelmileg hiteles, a helyszínek, a szereplők, a tárgyi elemek sikeresen hitetik el, hogy valóban az 1850-es évek első felében járunk. A mellékszereplők jelentős része segítő szándékú, régi ismerősként bukkan fel. A gonosz epizodisták viszont nagyon komolyan képesek hátráltatni a főhőst céljainak elérésében. A Patrióta folyamatosan vissza-visszatérő momentuma a család hiányából fakadó boldogtalanság érzete, amely a főszereplőt hosszú időn át kínozza. Mutatkozik esély a boldog végkifejletre, de a légkör mindvégig fenntartja a tragikus befejezés lehetőségét is. Jó ötletnek tartom, hogy a könyv szövegvilágába beépülésre kerültek korabeli források is (újság- és naplórészletek), amelyek a történelmi hitelesség érzetét tovább növelik. Ezek a szövegrészletek jól illeszkednek a szépirodalmi főszövegbe. A regény irodalomórának is beillik, hiszen rengeteg közismert, és kevésbé ismert részletét ismerhetjük meg benne Petőfi Sándor életének. Az írásmű hangulata többnyire komor, ami a súlyos emberi megpróbáltatások tömegéből ered. Helyenként szakítják meg ezt a hangulatvilágot humorosabb, könnyedebb részletek. Összességében mindenkinek ajánlani tudom az olvasmányt, akit érdekel Petőfi Sándor élete, a szabadságharc leverésének körülményei és szereti a szerelmi, történelmi, lélektani és családregényeket, hiszen a Patriótában mindegyik szegmensből kaphatunk ízelítőt.

Még Több Könyv Itt-lira.hu

Szólj Hozzá !

Hozzászólás

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

It is main inner container footer text