Home / Napos Oldal / Egészség / 10 élelmiszer,aminek soha nem jár le a szavatossága!

10 élelmiszer,aminek soha nem jár le a szavatossága!

A lejárt szavatosságú termékek fogyasztása kockázatos lehet, de vannak olyan ételek, amelyeknél soha nem kell aggódnod,amiatt hogy lejár a szavatossági ideje, mivel sok-sok éven át biztonságban fogyaszthatók.

1.Rizs

A rizs tárolásának legjobb hőmérséklete 4,5 ° C vagy ennél alacsonyabb. Jobb rizst tárolni műanyag edényekbe (PET) vagy üvegedényekbe. Ahogyan egy tanulmány kimutatja, ilyen körülmények között a rizs legfeljebb 30 évig tárolható, és nem fogja elveszteni aromáját vagy tápértékeit.

2.Tejpor

Az összes megfelelő egészségügyi szabvány szerint feldolgozott porított tej hosszú ideig tárolható anélkül, hogy elveszítené tápértékét – mindaddig, amíg légmentesen lezárt tartályban tárolják.

3.Szójaszósz

A szójaszózt legalább 3 évig biztonságosan lehet tárolni még akkor is, ha a palackot kinyitották. A szójaszósz eltarthatósága egy légmentesen lezárt tartályban sokkal hosszabb lehet , de attól függ , hogy milyen típusú szójaszósz, milyen módon dolgozták fel.

Például a kiváló minőségű szójaszószt csak természetes erjedés útján lehet előállítani, amely általában több hónaptól két évig tart. Csak az ilyen típusú szójaszósz tárolható sokáig.

4.Juharszirup

Egy bontatlan üveg juharszirup eltartható a végtelenségig . És még miután kinyitottuk ,az után is, több éven keresztül is használható, ha hűtőszekrényben tároljuk.

5.Szárított bab

A Brigham Young Egyetem kutatói kiderítették, hogy 30 év elteltével a szárított bab megváltoztatta vizuális megjelenését, de az összes minta elfogadható maradt fogyasztásra. Arra a következtetésre jutottak, hogy a szárított bab, akár 30 évig is eltartható.

6.Só

A só valójában ásvány, nem termék, ezért lehetetlen elromlania. Természetesen az ásvány gyorsan felszívja a vizet, és az idő múlásával egy óriási sziklára változik. De végső soron a só mindig csak só marad.

Ugyanakkor a jódozott só csak egy évig tartható el . Ez alatt az idő alatt a jód általában elpárolog, és a só elveszíti hasznos minőségét, bár még mindig használhatjuk közönséges sónak.

7.Erős alkoholos italok

Az alkoholtartalmú italoknak, mint a vodka, a whisky, a rum és a konyak, nincsenek lejárati dátumai , de fontos, hogy hűvös, sötét helyen tárolják őket megfelelően lezárt palackokban.

8.Ecet

Az ecet egy másik termék , amelynek nincs lejárati dátuma , de csak akkor ha megfelelő körülmények között tároljuk. Ha hosszú ideig szeretné tartani az ecetet, a legjobb módja annak, hogy tárolja az eredeti légmentes tartályban, hűvös, sötét helyen, távol a hőforrásoktól.

9.Cukor

Mint a só, a cukor végtelen ideig hosszú ideig tárolható , különösen ha légmentesen lezárt tartályban tárolja. De még akkor is, ha a cukor elszívja a levegőből származó vizet, és szilárd kőzeggé alakul át, nem veszíti el minőségét.

10.Méz

A méz valóban egyedülálló étel, mivel örökre tarthat a kémiai összetételének köszönhetően, ami rendkívül megnehezíti a baktériumok növekedését. Továbbá, ha zárt tégelyben,üvegben van a méz, biztos lehet benne, hogy nem fog megromlani, mivel nem fog érintkezni a levegővel és a vízzel.

Az egyiptomi piramisok feltárása során régészek felfedeztek néhány mézesedényt. A méz átlagos életkora 2000 és 3000 év közötti volt . Még mindig tökéletesen ehető volt – a régészek is megízlelték ! Néhány évvel később, 5.500 éves mézet találtak Grúziában.

Még Több Könyv Itt-lira.hu

Szólj Hozzá !

Hozzászólás

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

It is main inner container footer text