Home / Hírek / Kőedény-kiállítással nyílik meg a turistaszezon a Füleki Vármúzeumban

Kőedény-kiállítással nyílik meg a turistaszezon a Füleki Vármúzeumban

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Salgótarján, 2018. március 7., szerda (MTI) – A murányi kőedény-manufaktúrát bemutató kiállítással nyílik meg az idei turistaszezon a szlovákiai Füleki Vármúzeumban március 14-én – közölte a múzeum szerdán az MTI-vel.

A Rozsnyói Bányászati Múzeum A murányi kőedény emlékezete című időszaki kiállítása a Fülek városával szoros kapcsolatban álló murányi manufaktúra történetébe nyújt betekintést, amelyet a Koháryak alapítottak, majd a Coburgok vettek át. Ez főleg a manufaktúra kezdeti időszakában, az edények ornamentikáján is megmutatkozott – írják a sajtóközleményben.
A kiállított tárgyak között Koháry-címerrel és áttört díszítéssel ellátott termékeket is bemutatnak.
A Bebek-toronyban május 11-ig látható kiállítás kurátora Holečková Sylvia, a bányászati múzeum történésze, aki korábban a rozsnyói manufaktúra múltját is feldolgozta. A füleki várban azt a tárlatot is bemutatták 2016-ban.
A Füleki Vármúzeum tavaly – alapítása tizedik évfordulóján – megújította állandó kiállításait, ezekkel is várják a látogatókat november 15-ig.
A vár négy szintjén látogatható tárlatok bemutatják többek között a füleki vár évszázadait az elmúlt évtizedben zajló régészeti feltárások leletanyagával színesítve, de ruharekonstrukció formájában megjelenik az utolsó várkapitány, II. Koháry István korhű öltözéke is.

Még Több Könyv Itt-lira.hu

Szólj Hozzá !

Hozzászólás

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

It is main inner container footer text